2016.03.05 12:44
J. Cash

Fugu (tigris gömbhal) - Japán élet-halál hal a tányérodon


A fugu hal a japán konyha orosz rulettje. Havonta átlagosan hárman halnak bele a fugu fogyasztásába. Mégis a gasztronómiai különlegesség iránt így is évről évre nő a kereslet, és Japán után már az Egyesült Államokban is hódít.

Egyre nő a kereslet a japán konyha különlegessége a fugu iránt, amely gömbhalként is ismert. A hal több alfaja is szerepel a japán éttermek étlapjain, azonban egyiket sem keresik annyira, mint a tigris gömbhalat. Az étterem konyhája a tradícionálisan élve kapja meg a halat, mely filézése közben is él. 

 

 

A tetrodotoxin nevű rendkívül erős idegmérget a hal minden porcikája magában tudhatja, a bőrétől kezdve a belső szervekig. A méreg sokkal erősebb, mint a cianidok, hisz egy gömbhal annyi mérget tartalmaz, amivel akár 30-40 élet is kioltható. A méregezés idegbénulást, majd fulladást okoz, ellenszere nincs. 

 fugu (tigris gömbhal)

 

A fugu hal pont a szeszélyessége miatt a japán konyha kedvence, hiszen a szó szoros értelmében a szakácson múlik, hogy a vendég élet marad-e a fogyasztása után. Forgalmazását és konyhai feldolgozását ma már szigorú szabályokhoz kötik, és csak a hal tökéletes anatómiai ismerete után dolgozhatnak vele a konyhákon.

 

A tanulási folyamat éveket vesz igénybe, vizsgafeladatként pedig el kell készítenie a szakácsnak egy fugu tálat, ami ő maga fogyaszt el. Érdekesség, hogy a vizsgák közel 70 százaléka így is sikertelen.  Bár elképzelni sem merjük, hogy ez mit jelenthet.

 

A tréfát félretéve nem jó elvonni a fugu-séf figyelmét, vagy felbosszantani.  Ugyanis, ha a méreg gyorsabban áramlik szét a halban, mint ahogyan elkészíti, akkor minden bizonnyal ez lesz az utolsó vacsorád.



A honlap sütiket használ a böngészés támogatására és egyes funkciók elérésére. A honlap további használatával hozzájárul a sütik használatához. A sütik kezeléséről további információt az Adatvédelem menüpont alatt talál.